среда, 10 июня 2015 г.

ЕЛЕКТРОННА ЗВІТНІСТЬ - СІЛЬСЬКИМ БІБЛІОТЕКАРЯМ

      Фахівців бібліотек Великоолександрівського району запросили до Школи сільського бібліотекаря на базі читальної зали центральної районної бібліотеки. Навчання пройшли за темою: "Публічна бібліотека в інформаційному просторі: базові функції, соціальні орієнтири". Програма навчального дня була надзвичайно насиченою.

      На першому уроці бібліотечні працівники вивчали основи комп'ютерної грамотності. Можливо, декому, нічого нового ми не розповіли, але більшість - вперше! отримала можливість самостійно попрацювати з комп'ютером та отримати на запитання кваліфіковану відповідь. 

     Другий урок пройшов під девізом: "Всі в інтернет - мережу!". Її можливості неодноразово розглядались під час попередніх семінарів, тренінгів, форумів. З "виходом у відкритий космос", тобто всесвітню павутину, справились усі успішно. 

     Наступним завданням стало: вхід до електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (скорочено - ЕСМаР).
     

      Користування сервісом пройшло успішно. Хоча, реакція неоднозначна, питань багато. Та, як зазначили практики бібліотечної справи, "першовідкривачам завжди важко".

     Електронна звітність в бібліотечній галузі - це, звичайно, крок вперед. Для того, щоб він був успішним, необхідно термінове реформування системи, державна програма з комп'ютеризації сільських бібліотек та поповнення бібліотечних фондів, відмова від "залишкового фінансування" і, як результат, перебудова професійної свідомості, підвищення кваліфікації та статусу в цілому сільського бібліотекаря.